BIOGRAFI

Björkbacken Pandoras barndomshem

Björkbacken

Det finns ett berömt talesätt som säger att särskilt talangfulla människor har blivit ”kyssta av en musa”. Pandora, eller Anneli Magnusson som hon egentligen heter, sjöng i alla fall innan hon kunde prata. ”Min mamma har berättat för mig att det var min pappa som upptäckte min musikaliska talang. Jag var fortfarande en baby men sjöng redan melodier, långt innan jag kunde prata.”

Pandora 11 år i skolan bilden tagen av läraren Carl Modig

Pandora 11 år i skolan

Hennes barndom präglades starkt av kärleken till musiken. Pandoras föräldrar bodde med sina fem barn i Björkbacken, en liten by i Mellansverige. I familjens vardagsrum hängde en gitarr på väggen och i ett hörn stod en imponerande elorgel. ”När jag var omkring nio år började jag skapa musik hemma med min bror. Vi bodde ganska ödsligt på landet och det fanns väldigt få barn att leka med på eftermiddagarna, så vi hade gott om tid att spela, sjunga och skapa musik.”

Pandora upptäckte samtida rock och pop i alla dess skepnader. Hon började tycka om folkmusiken som skapades av artister som Bob Dylan och avgudade det vällustiga gitarrspelet och den bluesiga rösten hos Eric Clapton. Hennes största idol var dock alltid Mark Knopfler. ”Jag bara älskade Dire Straits ‘Sultans Of Swing!’ Mina äldre bröder och systrar brukade lyssna på albumet och jag kom verkligen att älska just den låten. Jag satt i mitt rum och försökte kopiera solot på min akustiska gitarr. Ni kan tänka er hur svårt det var”, säger hon med ett leende.

Pandoras uppträder på en soaré i Hedens skola utanför Sätrabrunn.

Pandoras uppträder på en soaré i Hedens skola utanför Sätrabrunn.

TONÅREN

När hon var 14 uppträdde den övertygade vegetarianen med Bob Dylan- och Cat Stevens-låtar på ett café i närheten, vilket gav henne den första upplevelsen av att framträda live. Senare började hon leta efter människor på samma våglängd och sjöng funk, soul och gospel i olika band.

Vid 16 års ålder började Pandora studera klassisk sångteknik och musikteori vid Carlforsska Musikgymnasiet i Västerås. Idag säger hon att det var särskilt atmosfären på skolan som var så bra för henne och som påverkade henne långsiktigt. Det var där hon fick uppleva att leva med en till synes gränslös kreativitet.

”Alla eleverna hade samma passion för musik och jag fick spela med verkligt briljanta musiker. Det var precis vad jag alltid hade velat. Jag lärde mig att komponera, att läsa musik och att förstå de teoretiska grunderna. Jag var dock inte särskilt road av musikteori eftersom det enligt min uppfattning tog bort mycket av den spontanitet som behövs i musiken.”

Pandoras första band

Pandoras första band

Pandora 1993GENOMBROTTET

Under gymnasietiden presenterades hon för Hit Vision, de tre producenterna Martin Ankelius, Peter Johansson och Henrik Andersson, som letade efter en lämplig sångerska för att sjunga deras melodiska dancelåtar. Musikgymnasiet rekommenderade sin elev Pandora, som visade sig vara den perfekta kandidaten för att förmedla Västerås-trions idéer om modern popmusik på scen.

Pandoras kommersiella karriär inleddes vintern 1993/94. På hösten 1993 skrev hon kontrakt med ett svenskt skivbolag och släppte sin debutsingel, ”Trust Me”, som gick rakt in på den svenska topplistan. ”Trust Me”, skriven och producerad av Sir Martin & The Dr. Maxx Family, blev Sveriges mest sålda singel det året, belönades med guldskiva och slog därmed vad Ace of Base med flera lyckades åstadkomma.

I oktober 1993 släpptes även albumet, ”One Of A Kind”, som gav sångerskan ytterligare berömmelse och som sålde guld i såväl Sverige som Finland. Pandora blev därmed den bäst säljande danceakten i Skandinavien.

pandora_japanPANDORA I JAPAN

Två år senare kammade Pandora hem ännu en guldskiva för album nummer två, ”Tell The World”. I Skandinavien passerade försäljningen på nytt 100 000 ex. Dessutom visade sig den japanska publiken bli väldigt entusiastisk över Pandora. ”Tell The World” såldes i mer än 700 000 ex och var starten på en fantastisk framgångssaga i soluppgångens land.

TREDJE ALBUMET

Pandoras tredje album, ”Changes”, var hennes första worldwide-release för sitt nya skivbolag, Universal Music. Trogen mottot att aldrig ändra ett vinnande lag, samarbetade hon på nytt med den kreativa trion Ankelius/Andersson/Johansson och resultatet blev ännu ett briljant album, späckat med grymma dancelåtar.

”Changes” såldes i mer än 360 000 ex i Japan och belönades med en platinumskiva för det. Men det skulle komma mer: det engelska producentteamet Metro, som låg bakom Gina G’s internationella succé, bidrog med en remix av tre låtar samt två helt nya spår till albumets europeiska version. Den sålde guld i Finland, där samtliga singlar från plattan även nådde topp tio på topplistan.

Pandora åkte på turné i Skandinavien under våren och sommaren 1997 och gjorde sin första liveturné i Japans största städer. Under två veckor där spelade hon för utsålda arenor vart hon kom.

1 000 000 sold records 1996 Universal Germany - kopia

PANDORA, LÅTSKRIVAREN

Nästa album blev ”This Could Be Heaven”, en fin samling av 14 dance- och up-tempolåtar, som sålde platina i Japan på bara sex veckor! Än en gång stod hennes mångåriga samarbetspartners Hit Vision för huvuddelen av produktionen, även denna gång ihop med Metro Productions och dessutom med Mats Nyman.

”This Could Be Heaven” betydde också ett nytt steg i Pandoras karriär. För första gången hade hon skrivit tre av låtarna själv. De arrangerades och producerades av låtskrivaren Mats Nyman, som även var keyboardist i Pandoras liveband.

Pandora officiella Vinter OS låt 1998OS-LÅT OCH AUSTRALIENTURNÉdockan

Inför vinter-OS i Nagano 1998 spelade Pandora in Tysklands officiella OS-låt, ”Spirit To Win”, för tv-bolaget ARD. Under OS flögs hon sedan dit för att framföra låten live.

1998 släpptes också hennes best of-samling, ”Pandora’s Hit Box” och i september samma år släppte Universal Australia singeln ”A Little Bit”, som under 1999 sålde guld och i totalt mer än 400 000 ex down under. Pandora blev ett så stort namn i Australien att hon fick sin alldeles egen Barbie-docka, klädd i samma kläder som hon bar i videon till ”A little bit”.

Som ett resultat av denna stora framgång i ett land så långt bort, reste Pandora till Australien för första gången i sitt liv. Hon spelade i alla de stora städerna – Sydney, Adelaide, Melbourne, Perth och Brisbane – och släppte senare ett album exklusivt för Australien. På ”Blue” fanns en samling av låtar från hennes tre album ”Changes”, ”This Could Be Heaven” och ”Breathe”.

EN TUFFARE PANDORA

I början av 1999 var det dags för nästa album, ”Breathe”, som på grund av oförutsedda händelser bara släpptes i Japan. Det var extra tråkigt eftersom albumet visade en ny och rockigare sida av Pandora, något som delvis var ett resultat av samarbetet med den före detta gitarristen i Europe, Kee Marcello. Eftersom hon en gång i tiden börjat som rocksångerska kände hon ett behov av att få uttrycka den sidan av sig själv, men hon gjorde det i en mix med dancebeats av producenten Daniel Papalexis.

DET SJUNDE ALBUMET

Hennes sjunde fullängdare, ”No Regrets”, spelades in mellan augusti och november i februari år 2000. På grund av all turbulens kring samgåendet mellan skivbolagen Universal och Polygram, kom skivan aldrig att släppas någon annanstans, trots att det var planen från början.

Den här gången handlade det på nytt om ett album inriktat på dance-rytmer och som var resultatet av det fortsatta samarbetet mellan Pandora och kolleger som Kee Marcello, Mats Nyman, Metro och Papalexis. Pandora var särskilt glad över att ha Metro med sig igen och i bagaget hade de vid tillfället färska megahits för Cher (”Believe”), Céline Dion och Tina Turner med flera.

På ”No Regrets” bidrog Pandora än en gång med egna låtar och i ”Close To You” kan man dessutom för första gången höra henne spela gitarr på ett eget album. Just den låten är en dikt skriven av den svenske journalisten Björn Stenvall och som Pandora arrangerade för gitarr. Andra låtar värda att nämnas är ”Be My Man”, en melodi av Katharina Lass men med ny text av Pandora och producerad av Papalexis, ”Midnight Sun”, Pandoras hyllning till vintern i sitt hemland, och så plattans titellåt, ”No Regrets”.

SÅNGKRIG MED KYLIE MINOGUE

Ett extra intressant kapitel är låten ”On A Night Like This”. Den skrevs för Pandora medan hon var på plats i studion för att spela in den och resten av albumet. Omkring ett halvår senare började hon få brev från fans som via hennes hemsida undrade varför Kylie Minogue hade spelat in hennes låt …

Det visade sig att låtskrivarna, på grund av olika omständigheter i kontraktet, inte bara hade gett låten till Pandora utan även till Kylie och dessutom till den grekiska artisten Ana Vissi. Det ställde till en del trubbel för Pandora och resultatet blev att både hon och Ana Vissi förlorade matchen.

Det hon ser som sin största utmaning detta år är dock att ta körkort för motorcykel. ”Jag har pratat om hur coolt det skulle vara att köra mc sedan jag var 16. Jag tyckte det var dags att göra något åt det!”

motorcykel

EN TUFF SKIVINSPELNING

Pandora är dock inte typen som ger upp så lätt. I stället startade hon sitt eget skivbolag, Westridge Music, tillsammans med sin dåvarande man.

Albumet ”A Little Closer” skapades under hösten år 2000 och släpptes av Universal i Japan i februari 2001. ”Det var en kamp från dag ett” säger Pandora om skivinspelningen.

”Jag brukar ha tre olika skrivar- och producentteam inblandade för att kunna få skivan klar på fyra månader. Det är så jag måste jobba för att kunna hålla traditionen med en skiva per år, men den här gången verkade allt vara emot mig. Från låtskrivare som försvann och låtskrivare som drabbades av en familjetragedi till en förstörd mastertape och så vidare och så vidare …”

På den här skivan är särskilt ”Every Second Beat” värd att nämnas. Det är Pandoras första duett på skiva – hon bad Kee Marcello att skriva en för att göra det här albumet lite annorlunda mot de tidigare. ”Han frågade vem jag ville sjunga med och jag svarade med ett leende: Eric Martin från Mr Big! Jag avgudar hans röst men jag sa det mest som ett skämt eftersom jag trodde det skulle vara omöjligt”, fortsätter hon.

”A Little Closer” är ännu ett up-tempoalbum men med en starkare blandning av clublåtar, pop, lite gospelinfluenser och 2step. Kee Marcello är mannen bakom de tuffare rave-beatsen medan Mats Nyman är lite mer elegant i sina produktioner.

Dagen före julafton var albumet äntligen klart att skeppas iväg till Japan och hade det inte snöat så mycket och om hon hade bytt till vinterdäck på bilen eller om planet hade kunnat landa så att taxin inte hade behövt köra ända till Stockholm – och kostat en förmögenhet – så hade hon fått iväg skivan i tid. Nu blev det trots allt bara en dag för sent.

1239633_610573922320252_154111394_n

DET ÅTTONDE ALBUMET

”Won’t Look Back” är Pandoras åttonde album. Hon presenterade sitt bästa material för EMI Finland på våren år 2000 och de sa ja till ett avtal. Efter en lång karriär i Finland var hon nyfiken på hur det skulle bli att för första gången samarbeta med finska producenter och låtskrivare. Hon gjorde en kraftfull promotioninsats mellan september och mars, vilket resulterade i en magehit med ”Don’t Worry”, som blev det årets mest spelade låt i Radio Energy!

Albumet släpptes i februari 2002. Hon följde upp succén med sex månaders turné. ”Jag är så överväldigad av mina fans! Efter att det har varit tyst från mig här i fyra år välkomnar de mig med öppna armar. Mammor och pappor som har vuxit upp med min musik säger ‘vi har saknat dig, härligt att du är tillbaka!'”

”Won’t Look Back” innehåller låtar av P. Barry, G. Stack, C. Lind, Kee Marcello, Maki Kolehmainen, Tracy Lipp, S Pashley, Mats Nyman, Peter Bladh, D. Papalexis och Pandora själv.

Pandora Melodifestivalen 2003 Collage

MELODIFESTIVALEN 2003

Pandora tog ett nytt och annorlunda steg i karriären när hon i februari 2003 ställde upp i den svenska Melodifestivalen. Låten hette ”You” och skrevs av den kände svenske sångaren ihop med Shirley och Tania Clamp.

Pandora var väldigt glad att vara med eftersom det är årets tv-show i Sverige, en spektakulär tävling som ses av flera miljoner. Det var hennes första officiella framträdande i Sverige på sex år och hon såg ut som en rosa prinsessa i en klänning och med ett halsband gjort av den svenske designern Thomas Malmros. Ringen i vitguld, med 50 diamanter som formade ett P för Pandora, gjordes av guldsmeden Calle Norberg från hennes hemstad Västerås.

DET NIONDE ALBUMET

Melodifestivalen följdes givetvis upp med ett nytt album, hennes nionde. ”9 Lives” spelades in i olika omgångar mellan oktober 2002 och augusti 2003 och stilen är vad hon kallar ”pop med attityd och personlighet”. Hennes personlighet. ”Jag har haft det här albumet i mitt huvud i åratal men jag var inte redo förrän nu. Det krävs mycket mod och mycket idéer för att ändra stil”, säger hon.

För att göra den förändring hon ville jobbade hon den här gången med nya låtskrivare och producenter i form av svenska Hurricane Productions, som hon träffade i samband med Melodifestivalen i Göteborg. De har även, tillsammans med Pandora själv, co-producerat hennes egna låtar ”Best Friends” och ”You & I”.

Andra låtar att nämna är radiorockiga ”Chapter One” och vackra balladen ”If Tomorrow Comes To Soon” – missa inte gospelkören Servants i slutet av låten! Mats Nyman & Peter Bladh är på nytt inblandade och särskilt värd att nämna där är ”A Love Like This”, där Pandora möter R&B i en rockig up-tempolåt.

”Girl In A Daydream” är en intressant mix av olika genrer som country & rock/pop. Den är skriven av det finska producentteamet HeRe ihop med Jeanette Olsson, en mycket produktiv svensk låtskrivare som jobbar för självaste Desmond Child i Miami. ”I’m The Better Woman” har Pandora skrivit själv ihop med C. Lind.

Albumreleasen skedde worldwide med start i Japan, Sverige och Finland i september 2003.

BLUE MOON BAR

Våren 2003 blev Pandora ombedd att bli kreativ konsult och värdinna för ett nytt nattklubbskoncept i Västerås, kallat Blue Moon Bar, där schlagerbaren är det mest populära inslaget.

Pandora är tacksam över att få använda alla sina erfarenheter från hela världen i arbetet. Hon behövde också ett andningshål. ”Det viktigaste är att jag lär mig så mycket av att jobba i den här miljön. Jag träffar på alla sorter av människor och ställs inför situationer där jag måste tänka snabbt!”

Hon är också ödmjukt glad över att människorna i Västerås har välkomnat henne på ett sånt fint och kärleksfullt sätt. ”Jag gillar det”, ler hon.

MELODIFESTIVALEN 2004Christer Lindarv, Lena PH & Pandora at Melodifestivalen 2004

Trots ett utomordentligt framträdande 2003 tog hon sig inte vidare till finalen i Melodifestivalen. Hon fick bland annat se sig slagen av det bidrag som senare vann hela tävlingen.

Men som vanligt vägrade Pandora att ge upp, så ett år senare var hon tillbaka i tävlingen. Den här gången gravid i femte månaden och sjungande ”Runaway”, skriven av killarna bakom Hurricane Productions. Det blev ingen final den här gången heller, trots ännu ett lysande framförande, och precis som året innan  ställdes hon i sin delfinal mot den blivande slutsegraren.

NÄR ALLT RASAR

Mitt i allt jobb med Melodifestivalen och skivan ”9 Lives” pågick saker i hennes privatliv, som inom kort skulle ge henne sitt livs chock och dessutom sätta ett tillfälligt stopp för hennes karriär. Hennes dåvarande man, som också var hennes affärspartner, visade sig ha ägnat sig åt en hel del oegentligheter bakom hennes rygg och hade inte bara gjort slut på alla hennes pengar utan dessutom orsakat att Pandora nu själv var skyldig staten stora summor i bland annat uteblivna skatter.

Hon skilde sig, träffade en ny man, födde sin son Leon och inledde vad som skulle bli en åtta år lång rättsprocess. För trots att hon var oskyldig till det hon aklagades för och trots att hennes ex-make vid två tillfällen i rätten erkände att det var han som orsakat alltihop, så blev Pandora åtalad. Rätten menade att eftersom hon var bolagets enda styrelseledamot så var det hon som bar ansvaret, så hon dömdes, fortfarande utan att veta vart hennes pengar hade tagit vägen eller vad hennes ex-make egentligen hade haft för sig.

EN NY BÖRJAN

Albumet ”United Dj’s vs Pandora”, med undertiteln ”Celebration”, är Pandoras tionde. Det släpptes 2007, i Sverige och Finland den 7 november, i resten av världen den 28:e. Albumet är en unik hyllning av hennes största hits på begäran av dj’s och innehåller 16 helt nya versioner av hits från hennes två första skivor. JS16, VINYLSHAKERZ & Playmaker är några av de vid den tiden heta, internationella dj’s som bidragit till albumet.

PANDORA & STACY2

HEAD UP HIGH

2010 släppte hon nästa album, ”Head Up High”. Där berättar hon, i musik, historien om allt hon tvingats gå igenom efter ex-makens svek, som resulterade i en dom för skattebrott och att hon fick bära skulden för allt som hänt.

”Until the hurt is gone” beskriver hennes känslor när hon insåg att hon hade blivit lurad och ljugen för och ”You believed” är hennes sätt att säga tack till alla som trodde på henne och stöttade henne genom alltihop.

Som vanligt jobbade hon med dj:s och producenter av allra högsta klass, som JS16 i ”You Woke My Heart” och Niclas King, som gjorde en ny version/remix av ”Every 2nd Beat”, duetten med Eric Martin från Mr. Big. Hon var också i allra högsta grad själv delaktig i såväl låtskrivande som produktion.

På ”Head Up High” hittar man också en alldeles speciell version av en tidigare Pandora-favorit. Balladen ”Why” fick ett nytt och spännande liv när dj:n Oliver Paris fick en idé och på skoj mixade ihop den med det ryska bandet Orbitas låt ”Magistral”. Pandora älskade låten och efter att ha letat olika producenter och artister för att genomföra projektet, föll valet på producenten JS16 och den 18-åriga lettiska sångerskan Stacy. En rysk violinist hjälpte Pandora att få till det rätta ryska uttalet innan de båda artisterna spelade in låten, som blev en stor framgång. Den låg bland annat etta på Radio DTM:s topplista i Estland under flera veckor och de framförde dessutom låten live i flera olika tv-sammanhang.

531389_4452706475506_888400465_n

DROTTNINGEN AV ÅLAND

2012 fick hon en dunderhit i Finland med ”Drottningen av Åland”. Den var en del av Radio YLEs antirasistkampanj och ett samarbete mellan Pandora och Radio X3M. Pandora blev ombedd att vara med i kampanjen eftersom hon är en så stor stjärna i Finland och eftersom YLE hade en vision om hur låten och temat (90-tal) skulle vara och tyckte att hon skulle passa perfekt i sammanhanget.

Radio X3M’s programledare Janne Grönroos rappade verserna i låten medan Pandora tog hand om refrängerna, som hon dessutom hade skrivit.

”Drottningen av Åland” var den mest spelade låten på YLE det året och röstades även av lyssnarna fram som bästa låt. Och en av Ålands minstrar sa: ”Jag är säker på att ingen har missat vem som är Drottningen av Åland!”

Ricku Niemi Orcestra - Keuda Concert Hall, Kerava Nov 2009 119 NYA SAMARBETEN

Sedan 2008 har Pandora jobbat med Riku Niemi Orchestra från Finland och har då sjungit sina hits i symfonisk omgivning i arrangemang av just Riku Niemi. Hon gjorde till exempel en klassisk tolkning av Madonnas hit ”Frozen” vid ett antal tillfällen i Keravas konserthus. Kombinationen Pandora/Riku Niemi Orchestra gjorde också ett bejublat framträdande vid den tv-sända finska idrottsgalan 2012, då Pandora sjöng ett medley på sina hits medan finska juniorlandslaget i golf ”dansade” med sina golfklubbor i bakgrunden.

På senare tid har hon även tagit in nya delar i sina shower och fansen älskar det. De gillar särskilt den högklassige violinisten Antti Untamala, som ger hennes hits en alldeles särskild ton och touch – som i introt till ”Don’t You Know” till exempel.

Hon har också framträtt ihop med konstnärliga breakdansare, något som gav hennes musik ytterligare en dimension.

I FEEL ALIVE

I oktober 2013 tog hennes fans glädjeskutt när de fick veta att Pandora skulle släppa en ny singel. Den nya låten var dessutom speciell på ett annat sätt eftersom hon skrev den för att fira sitt 20-årsjubileum som artist – och för att fira 20 år ihop med fansen, som stått vid hennes sida i vått och torrt, i nöd och lust. Hon sa en gång i en intervju att ”de stöttade mig när jag var 23, sjöng falskt och sa korkade saker i intervjuer och de stöttar mig precis lika mycket nu.”

Den ömsesidiga kärleken lever vidare, lika stark som någonsin. Och räkna med att det kommer att höras mer från den här sångerskan i framtiden!

PANDORA monter på ABBA Hall of fame

SWEDEN MUSIC HALL OF FAME

Totalt har Pandora sålt 6 miljoner skivor över hela världen, vilket gör henne till en av de svenska soloartister som sålt bäst genom alla tider. I Sweden Music Hall of Fame, som ligger på Djurgården i Stockholm, i samma lokaler som ABBA-museet, hittar man (så klart) Pandora i den monter som berättar 90-talets svenska musikhistoria.